با سلام خدمت عزیزان و همراهان همیشگی مجله ماه سرا در ین مقاله می خواهیم درباره اثرات کم خونی در زنان و تاثیر مخرب آن بر سلامت و زیبایی پوست نکات جالب و شنیدنی بیان کنیم با ما همراه باشید.
کم خونی :
کم خونی ها مجموعه ای ازاختلالات خونی هستند؛ پایین بودن تعدادگلبولهای قرمز خون،پایین بودن مقدار هموگلوبین آن ها و یا پایین بودن درصد گلبولهای قرمز خون همراه دارد.در این مقاله قصد داریم درمورد اثرات کم خونی در زنان نکاتی را بیان کنیم با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
کم خونی ناشی از فقر آهن چیست؟
این نوع کم خونی معروف ترین نوع کم خونی است و در آخرین مرحله ها کمبود آهن به وجود آمده و منجر به کوچک شدن گلبولهای قرمز می شود و مقدارهموگلوبین آن ها پایین می آید.
نیاز بانوان به آهن در چه سنینی است؟
زنان و دختران بعد ازبلوغ و اولین عادت ماهیانه تا پیش از یائسگی به خصوص در دوران بارداری و شیردهی به آهن بیشتری نسبت به بقیه سایرگروه های سنی نیاز دارند.
علت اصلی کمبود آهن چیست؟
علت اصلی کمبود آهن در زنان، از بین رفتن خون در زمان عادت ماهیانه است وکمبود آهن در دختران سبب پایین افتادن کیفیت تحصیلی، ضریب هوشی، ریزش مو و صدمه زدن به زیبایی پوستشان می شود.
علائم بالینی فقر آهن چیست؟
احساس سستی ،بدخلقی،اختلال در فعالیت های سنگین عضلانی مانند ورزش،آبی شدن بخش سفید رنگ چشم،التهاب مخاط دهان و زبان،تپش قلب و ضربان نامنظم،مراحل شدید منجر به ایجاد سندرم پای بی قرار می شود.(ضعف شدید و حرکت های بی اراده پاها در خواب)،کیفیت پایین تحصیلی و ضریب هوشی و غیره در دختران،سرد بودن دست و پاها
علائم جسمی ناشی از فقر آهن:
خستگی همیشگی یا هنگام فعالیت،احساس کسالت عمومی،سرگیجه کاذب و سردرد،مبتلا شدن به بیماری های ویروسی مانند سرما خوردگی،خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها،مشکل تنفسی،هرزه خواری مانند خاک خوردن، یخ خوردن،کاغذ خوردن، مو خوردن و غیره
علائم زیبایی و پوستی :
ناخن های قاشقی شکل یعنی گود شدن روی ناخن،رنگ پریدگی و زخم غیر طبیعی گوشه لب،ریزش مو،از بین رفتن زیبایی صورت.بی روح شدن صورت و رنگ پریدگی
طریقه تشخیص کم خونی فقر آهن:
برای تشخیص این بیماری باید به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه کرد.
پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن:
بهترین راه پیشگیری رفع مشکلات ایجادکننده آن است. حتما به فکر دریافت مناسب آهنگ از طریق منابع غذایی غنی از آهن باشید.
منابع غذایی غنی از آهن:
انواع گوشت ها:
قرمز یا سفید، جگر، دل، قلوه و غیره.
میوه های خشک:
توت خشک،زرد آلو،آلبالوی خشک،انجیر خشک،کشمش و…
حبوبات :
تمام حبوبات به صورت نفخ گرفته شده و پخته شده مخصوصا انواع لوبیا.
مغزها:
گردو، فندق، پسته و غیره.
سبزیجات دارای برگ سبز تیره :
برگ چغندر، جعفری، بروکلی،کاهو و غیره.
نان های تهیه شده از آرد غنی شده با آهن:
نان سبوس دار،نان سنگک و تمام نان ها به غیر از نان سفید
مصرف مکمل آهن:
با اجازه پزشک یا متخصص تغذیه توصیه می شود.
توصیه هایی جهت پیشگیری و درمان کم خونی:
مصرف غذاهای غنی از آهن:
همراه غذاهای منبع غنی آهن از منابع ویتامین C مانند مرکبات، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی، انواع کلم و غیره بخورید.
عدم استفاده از چای و قهوه :
تا یک ساعت بعد از غذا، مصرف چای، قهوه و نوشیدنی های کافئین دار مانند نوشابه ها و لبنیات را استفاده نکنید.
مصرف مکمل آهن با آب مرکبات:
3.مکمل آهن را همراه با آب مرکبات مانند آب پرتقال استفاده کنید و یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از آن از خوردن لبنیات و نوشیدن چای دوری کنید.
مصرف اسید فولیک:
برای ساخته شدن گلبول های قرمز جدید علاوه بر آهن، به چیزهای دیگری مانند اسیدفولیک و ویتامین B12 نیاز هست. اسیدفولیک در میوه ها و سبزیجات تازه و B12 در گوشت ها و غذاهای حیوانی هستند. پس در رژیم غذایی مصرف منابع این 2 ویتامین را فراموش نکنید.
عولرض فروس سولفات چیست؟
استفاده از مکمل آهن به خصوص فروس سولفات عوارض گوارشی می تواند همراه داشته باشد مانند یبوست، تیره شدن رنگ مدفوع، تهوع و درد شکمی.
اثرات کم خونی فقر آهن روی بدن:
این بیماری بیشتر در خانم ها وجود دارد. آهن در تولید هموگولبین، مولکولی که حمل کننده اکسیژن در خون است نقش دارد و زمانی که آهن در بدن کم شود این مولکول قادر به این کار نمی باشد و سلول و بافت های بدن دچار هیپوکسی می شوند که مشکلات زیادی به همراه دارند.
اثرات کم خونی بر سلامت و زیبایی پوست،مو وناخن:
آهن برای سلامتی تمام سلول های بدن به خصوص پوست، مو و ناخن الزامی است.تغییرات در پوست، مو و ناخن زودتر از علایم بالینی و آزمایشگاهی کم خونی آشکار می شوند.
خارش و کم خونی:
در ظاهر پوست رنگ پریدگی دارد، خارش یکی دیگر از علامت های کم خونی فقر آهن است که در ظاهر امکان دارد پوست سالم باشد.
زرد زخم و کم خونی:
کم خونی منجر به مستعد شدن پوست به عفونت های باکتریایی و قارچی (زرد زخم، کورک وکاندیدا) بشود.
ناخن شکننده و کم خونی :
ناخن ها شکننده تر و در کنار ناخن ها پوسته پوسته ایجاد می شود و امکان دارد خطوط عمودی روی آن ها ایجاد شود و در صورت زیاد شدن، بیماری قاشقی شکل به وجود می آید. امکان دارد زبان متورم و صاف بشود و یک سوزش مبهم یا بدون همراهی با خشکی دهان ایجاد شود.
آفت دهان و کم خونی:
یکی از بیماری های دیگری که از این بیماری به وجود می آید آفت دهان است.و افراد مبتلا به کم خونی شانس ابتلاء بیشتری به آفت دهان دارند.
اثرات کم خونی بر سلامت مو:
موهای فرد بیمار، خشک و شکننده می شوند و فرد متوجه افزایش ریزش موی خود می شود که اصطلاح پزشکی آن تلوژن افلوویوم است که در بیشتر مواقع موقتی است ولی اگر درمان به موقع نشود امکان دارد مزمن بشود و موضوع دیگر امکان اینکه ریزش مو از زمانی آغاز شود که هموگلوبین در آزمایشات طبیعی است ولی ذخایر آهن کم شده است . و گزارش شده که احساس درد در ریشه های مو هم به دنبال همین بیماری است و همچنین باعث تشدید ریزش موی ارثی هورمونی نیز می شود.
پایان سخن:
در این مقاله اثرات کم خونی در زنان بیان شد و راه های پیشگیری و درمان اما نکته مهم ،در مورد مکمل ها با توجه به نظر پزشک یا متخصص تغذیه و به میزان های توصیه شده مصرف کنید.و حتما قبل از مصرف هر مکمل و قرص دارویی حتما آزمایش انجام دهید تا در اثر مصرف آن زیاد خطرات جبران ناپذیری شما را تهدید نکند و با مصرف بیش از حد آهن به مسمومیت دچارنشوید.